Als zelfstandig ondernemer ben je gedreven, ambitieus en klaar om je bedrijf te laten groeien. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door letselschade? Een verkeersongeval, medische fout, bedrijfsongeval, mishandeling of zelfs een alledaags huis-tuin-en-keukenongeval kan verstrekkende gevolgen hebben voor jouw leven en je bedrijf. In dit artikel ontdek je wat het financiële gevolg is van jouw letsel. 

De gevolgen van letselschade voor een zelfstandige

Alles wat er met jou en je bedrijf gebeurt nadat je uitvalt door letsel zal de aansprakelijke partij, de tegenpartij, moeten compenseren. Zeker wanneer je niet meer kan werken door de verwondingen zijn de gevolgen van dit letsel veel groter dan verwacht. Je bent niet meer aanwezig in je bedrijf, je kunt niet meer ondernemen, je bent niet meer in controle. Letselschade heeft een grote impact op ondernemers.

Verlies van inkomen en omzet

Voor een zelfstandige ondernemer is arbeid onlosmakelijk verbonden met inkomsten. Wanneer je door letselschade niet meer kunt werken, valt niet alleen je inkomen weg, maar loopt ook je omzet terug. Dit kan een directe bedreiging vormen voor de financiële gezondheid van je bedrijf, vooral als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt. Er is geen ziektewet voor ondernemers. 

Herstel na letselschade

Nadat LPN een schademelding heeft ontvangen, lijsten we meteen op wat er financieel gemist wordt bij het ziekteverzuim na letsel. Het herstel kan lang duren en geeft zowel in het bedrijf als thuis veel negatieve veranderingen. Als zelfstandig ondernemer met letselschade wil je eigenlijk zo snel mogelijk weer aan de slag en besteed je te weinig tijd aan je herstel. Je wil autonoom doorgaan met ondernemen en geen slachtoffer zijn, de eerste periode wil je eigenlijk niets weten over de financiële schade door jouw gedwongen uitval. We zien daarom veel zelfstandig ondernemers die pas na een tijdje tegen de lamp lopen. Ondertussen is er al veel geld weg. De schade hoopt zich op. 

Begeleiding en rechtsbijstand voor ondernemers

Het is belangrijk om het letselschadeproces goed te laten begeleiden en rechtsbijstand te verkrijgen die past bij de ondernemer. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Over het algemeen geldt: help daar waar de ondernemer vastloopt door goed in kaart te brengen wat de financiële maar ook sociaal-maatschappelijke gevolgen zijn van het ongeval en het letsel. De letselschadedeskundigen van LPN staan u hierin graag bij. Benieuwd wat we te bieden hebben? Ontdek hier wat wij doen.

Statusoverzicht van persoonlijke situatie

Bij letselschade biedt een statusoverzicht direct na het ongeval een goed inzicht in de persoonlijke situatie en de bedrijfssituatie. LPN brengt voor jou als slachtoffer in kaart wat van invloed is op je herstel, financiën en sociale omstandigheden. Daarna begint alles in beweging te komen in je veranderende wereld. Je bent in plaats van ondernemer opeens een slachtoffer geworden. Hierbij start ook de strijd om een volledige financiële compensatie.

Toename weerbaarheid en autonomie

Heel snel neemt de maatschappij afscheid van een gekwetste en daardoor verminderd belastbare ondernemer. De eventuele vennoten, de partners, de privéomgeving confronteren je als slachtoffer met de beperkingen en laten je na verloop van tijd duidelijk merken hoe afhankelijk een mens is van eigen actieve inbreng in bedrijf, gezin en maatschappij. Met de aanpak van LPN bereiken we dat je weerbaarheid en autonomie toeneemt. 

Snel een groot voorschot laten betalen 

Helaas komt het accent vaak te liggen op de discussie over de omvang van de financiële claim vanwege het wegvallen van de verdiencapaciteit. Dit is het vermogen tot presteren van arbeid uitgedrukt in de weggevallen verdiensten. Die compensatie wordt terecht voor je gevraagd. Maar volgens de betalende partijen moet dan wel eerst vaststaan dat er geen herstel meer mogelijk is. Dat uitzoekwerk duurt veel te lang en de uitkomst komt bij een zelfstandige veel te laat. LPN voorziet direct een financiële buffer die ervoor zorgt dat de ondernemer niet in financiële nood komt. 

Alle facetten in kaart

Het is onze taak om zo snel mogelijk alle facetten in kaart te brengen. Dit bereiken we door een samenwerking in een goed functionerend team van deskundigen, waar de lijnen kort zijn en elke zaak vlot wordt opgelost. We zorgen voor snelle erkenning van de aansprakelijkheid, een directe financiële analyse, een goed medisch advies. Daarbij starten we gelijk de actieve begeleiding. Er is juridische kennis, bedrijfseconomische expertise, inzicht in de medische gevolgen en arbeidsdeskundige kennis beschikbaar bij LPN. 

Geen angst om diep te graven

De facetten die een impact hebben op je veranderende levensomstandigheden worden besproken, waarbij er diep wordt gegraven. We benoemen alle zaken, zeker als deze uiteindelijk kunnen leiden tot een hoge(re) schadevordering bij letselschade bij jou als zelfstandige. Hoe eerder dit bekend is, hoe beter beheersbaar en beïnvloedbaar het is. Er zijn nog veel meer schadeposten die gevorderd kunnen worden. Denk daarbij aan zelfwerkzaamheid, zwarte inkomsten en belastingschuld. Ook deze vergeten we niet.

Binnen een week na melding de eerste claim

LPN zorgt ervoor dat de aansprakelijke partij binnen één week weet wat de ernst van het letsel is en wat de gevolgen daarvan voor de ondernemer zijn. Aansluitend volgt een eerste schade-inventarisatie en maken we de eerste schadeclaim. Bij LPN zorgen we voor een goed overleg met de aansprakelijke partij. Daarna kan de vervolgstap gezet worden voor het oplossen van de complexe gevolgen van de letselschade voor de zelfstandige. 

Heb je nog vragen voor het oplopen van letselschade als zelfstandige ondernemer? Neem dan gerust contact op met ons! Wij helpen je graag verder.